• Geke Steenmetz
  • Geke Steenmetz
  • Geke Steenmetz
  • Geke Steenmetz

Geke Steenmetz is geboren te Barneveld in 1956. In haar vroege jeugd is haar liefde voor dieren en landschap ontstaan. Ze bracht veel tijd door op de boerderij van haar familie. Tekenen deed ze graag. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat ze koos voor een tekenopleiding.

Zij volgde opleidingen aan de Grafische School te Utrecht en de Kunstacademie St. Joost te Breda, richting schilderen en monumentale vormgeving. Zij werkte lange tijd als grafisch vormgever en hield zich tegelijkertijd bezig met het vervaardigen van keramiek. Uiteindelijk miste ze daarin het werken met kleur en pakte wederom het penseel op en begon weer te schilderen.

De afgelopen 20 jaar heeft zij zich volledig professioneel bezig gehouden met de ontwikkeling van haar eigen schilderijen en tekeningen.

Geke Steenmetz schildert voornamelijk olieverfschilderijen, realistisch en impressionistisch, waarbij de mens en haar omgeving een steeds grotere rol gaat spelen. Zij maakt veelal vrij werk, maar kreeg door de jaren heen ook diverse opdrachten. De afgelopen 8 jaar gaf ze ook schilder- en tekenles in pastelkrijt.

Portretten, zeeschilderingen, landschappen met daarin mens en dier, interieur en terras, zijn haar favoriete thema’s die eindeloos blijven boeien en haar stimuleren tot het maken van een nóg beter schilderij. Vaak zijn het periodes waarin een thema uitgediept wordt, afhankelijk van het seizoen. Steeds vaker schildert ze buiten (plein-air). Buiten werken vindt ze weliswaar moeilijker, maar ze vindt dat je de kleuren en de sfeer beter beleeft. Middels (kleur)schetsen en foto’s worden de schilderijen thuis in haar atelier afgemaakt.

Zij streeft ernaar het spel van kleur, het sferische licht en schaduw te vangen op het doek. De schoonheid van het alledaagse, de seizoenen en de verschillende tijdstippen van de dag, mist, tegenlicht, ochtend- en avondlicht etc bieden haar een bron van inspiratie. De koe is lange tijd een geliefd schilderobject geweest, maar steeds meer andere (huis)dieren worden daar nu aan toegevoegd.

In haar portretopdrachten probeert ze iemands karakter te ‘pakken’. Ondeugende ogen of juist die iets verlegen blik. De geportretteerde zal altijd goed lijken.

Haar vermogen scherp waar te nemen gaat samen met jarenlange schilderervaring.

Heeft u suggesties en of opmerkingen of wilt u meer informatie na het zien van de website? Stuur haar dan een mailtje: info@geke-steenmetz.nl.

Het goed fotograferen van de schilderijen is vaak lastig. Omdat alle camera’s en computers weer anders ingesteld staan qua kleur en intensiteit, zal het originele schilderij altijd iets afwijken van de getoonde foto’s op deze site.

Op het getoonde werk rusten beeldrechten. Voor publicatie of reproductie door anderen is te allen tijde toestemming van Geke Steenmetz vereist.