• Geke Steenmetz
  • Geke Steenmetz
  • Geke Steenmetz
  • Geke Steenmetz

Geke Steenmetz is geboren te Barneveld in 1956. In haar vroege jeugd is haar liefde voor dieren en landschap ontstaan. Ze bracht toen al veel tijd door op de boerderij van haar ooms en oma. Tekenen deed ze graag. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat ze koos voor een tekenopleiding. Ze studeerde aan de Grafische School in Utrecht en de Kunstacademie St. Joost in Breda richting schilderen en monumentale vormgeving.

Zij werkte lange tijd als Grafisch vormgever en hield zich tegelijkertijd bezig met het vervaardigen van keramiek. Uiteindelijk miste ze daarin het werken met kleur en pakte wederom het penseel op en sloeg weer aan het schilderen.

De afgelopen 15 jaar heeft zij zich volledig professioneel bezig gehouden met de ontwikkeling van haar eigen schilderijen en tekeningen. Geke maakt hoofdzakelijk vrij werk maar kreeg door de jaren heen ook diverse opdrachten die tot volle tevedenheid zijn uitgevoerd.

Portretten, zeeschilderingen, dieren en landschappen zijn haar favoriete thema’s die eindeloos blijven boeien en haar stimuleren tot het maken van een nóg beter schilderij.

Vaak zijn het periodes waarin een thema uitgediept wordt, afhankelijk van het seizoen. Steeds vaker schildert ze buiten ter plekke (plein-air). De schilderijen worden daardoor meer impressionistisch.

Zij streeft ernaar het spel van kleur, de sfeer, licht en schaduw te vangen op het doek. De schoonheid der seizoenen, de verschillende tijdstippen van de dag, mist, ochtend- en avondlicht etc bieden haar een bron van inspiratie. De koe is lange tijd een geliefd schilderobject geweest, maar steeds meer andere (huis)dieren worden daar nu aan toegevoegd.

In haar portretopdrachten probeert ze iemands karakter te ‘pakken’. Ondeugende ogen of juist die iets verlegen blik. De geportretteerde zal altijd goed lijken.

Haar vermogen scherp waar te nemen gaat samen met jarenlange schilderervaring, waarbij de toets van de verf steeds vrijer en losser wordt.

Regelmatig laat ze zich bijscholen. Zij volgde lessen bij Peter B. van Houten, aan de Wackers Academie en bij Roos Schuring. Momenteel volgt zij het open atelier bij Herman Tjepkema.