• Foto1WorkshopZorn
  • Foto2WorkshopZorn
  • Foto3WorkshopZorn
  • Foto4WorkshopZorn

lang  Go to English version

Workshop ‘Alla prima’ (nat in nat): portret in het Zorn-palet
Beide data in het voorjaar zijn VOL. Nieuwe data in het najaar 2019 nog niet bekend. Wil je de volgende keer meedoen, schrijf je alvast vrijblijvend in en laat het me horen via de mail: info@geke-steenmetz.nl.

Heb jij zin in een leerzame workshop waarbij je op het eind van de dag naar huis gaat met een goed portret? De workshop wordt degelijk en stapsgewijs opgebouwd en is bedoeld voor gevorderde schilders. We schilderen met olieverf op 50x65 cm. olieverfpapier die ik een grijstoon gegeven heb.

Anders Zorn was een Zweedse kunstschilder en beeldhouwer (1860-1920). De meeeste van zijn schilderijen zijn gemaakt met een beperkt kleuren palet: titaan wit, ivoor zwart, rood licht en okergeel. Groot voordeel van een beperkt palet is dat je je niet verliest in té veel kleuren. Een portret is van zichzelf al een moeilijk onderwerp. Zo maak je het eenvoudiger. Nóg een groot voordeel is dat er vanzelf harmonie in je schilderij ontstaat. Het wordt een eenheid.

We werken naar aanleiding van een duidelijke contrastrijke (zwart-wit) fotokopie die je zelf vóór de workshop kiest en meeneemt naar de workshop op A3 formaat. Een goede foto is het halve werk. Waarom werken we niet vanaf een kleurenfoto? Grote kans dat de kleurenfoto niet de kleuren bevat die we gebruiken bij het schilderen, waardoor je dus ook de kleuren niet kunt mengen die je ziet. Het zou verwarrend zijn. Ook kan je op een zwart-wit foto goed de toonwaarde (licht-donker) verhouding bekijken.

In één dag een portret maken vraagt om een wat lossere impressionistische toets. Je niet verliezen in detail. Eerst de hoofdzaken te zien en daarna pas meer verfijning aanbrengen.

Hieronder enkele YouTube-filmpjes over het Zorn kleurenpalet:

youtu.be/CHJvGkqzDxE
youtu.be/QBdBHdh-EFA

Wanneer Zaterdag 6 april 2019 (VOL)
Extra datum: zaterdag 11 mei 2019 (VOL)
Tijd 9.30 tot 16 uur (met eventeel iets uitloop)
Waar Collage Kunstcentrum te Hoevelaken
Docent Geke Steenmetz
Kosten € 95,- inclusief materiaal, koffie, thee en een heerlijke lunch
Deelnemers Minimaal 6, maximaal 8

Interesse en of vragen?
Mail of bel Geke
info@geke-steenmetz.nl
(033) 455 09 43 of 06 25 54 25 30


Workshops

Geke does not give workshops in English.